Soia: un progres genetic insuficient exploatat
- Căutare, Soia
În zece ani, progresul genetic a permis creșterea randamentului culturii de soia cu 2-3,6 quintale pe hectar. Aceste cifre reies dintr-un studiu realizat de la începutul anilor 1980 de către institutul tehnic francez Terres Inovia, specialist în specii oleaginoase și proteaginoase. Astfel, în fiecare an, varietățile foarte precoci 000 câștigă 0,36 q/ha, cele 00 câștigă +0,31 q/ha, cele 0 recoltează +0,24 q/ha, iar varietățile tardive 1 capturează +0,21 q/ha.
Progrese genetice pe mai multe criterii
Progresele genetice nu se referă doar la randament, ci și la conținutul de proteine. Potrivit aceluiași studiu, acesta a crescut cu 2,6 puncte în patruzeci de ani, adică aproximativ +0,7 puncte la fiecare zece ani. Față de riscul de împărțire, la înălțime constantă, soiurile au câștigat în rezistență a tulpinii și în înălțimea primei păstăi. Varietățile mai recente sunt, de asemenea, mai puțin sensibile la împărțire. În ceea ce privește sclerotinia, care progresează din cauza creșterii suprafețelor cultivate cu soia și tournesol, unele varietăți înregistrează niveluri foarte bune de toleranță la boală din 2019.
Doar o treime din semințele utilizate în Europa sunt certificate
Totuși, această calitate genetică nu se regăsește la câmp. Potrivit estimărilor noastre, o treime din suprafețele de soia europene ar fi cultivate cu semințe certificate. Există discrepanțe între țări, chiar și în ciuda existenței unei reglementări care interzice orice utilizare a semințelor de fermă fără acordul prealabil al obtentorului. Consecințele acestei rate reduse de renovare a semințelor certificate frânează direct inovația varietală și penalizează astfel competitivitatea întregii filiere.
Semințele certificate: rentabile, fiabile și practice
Toate piesele la un loc, semințele certificate de soia aduc un câștig de randament de 4-6 quintale pe hectar. Accesul la noi varietăți performante, o capacitate germinativă superioară (normă minimă de germinare 80%), controlul sanitar (diaporthe) și absența buruienilor sunt principalele atuuri. O sortare de calitate oferă un calibru omogen garant al unui bun control al densității de semănătură pentru agricultor. Pre-inocularea seminței cu o bacterie fixatoare de azot atmosferic adaugă, de asemenea, un atu practic și un câștig de timp semnificativ.
RAGT posedă fluxul genetic pentru a răspunde nevoilor de alimentare a animalelor și umane în semințe, turtă de soia și ingrediente.