Iarbă mare întărește pajiștile față de verile secetoase

Aproape de 06/01/2025
Schimbările climatice cresc frecvența verilor mai secetoase. Pentru a adapta pajiștile la clima de mâine, iarba mare este o candidată de primă mână. Rezilientă, aceasta beneficiază acum de o selecție genetică îmbunătățită asupra apetenței și digestibilității. Creșterea frecvenței verilor secetoase obligă la căutarea unor specii furajere robuste, capabile să reziste, dar și flexibile, pentru a se adapta. Printre aceste specii rustice, iarba mare merită luată în considerare. O adevărată plantă pasăre, are o reziliență adaptată schimbărilor climatice, cu o productivitate bună.

Rădăcini adânci și rezistență la temperaturi ridicate

Iarba mare constituie un excelent răspuns la timpul sec, în special datorită rădăcinilor, care absorb apa de la peste un metru adâncime – în timp ce rizosfera ierburilor nu coboară sub 40 cm“, explică Antoine Bedel, expert furaje și plante de serviciu.

Adaptată tuturor tipurilor de sol, această graminee furajeră are, de asemenea, avantajul de a-și menține productivitatea pe parcursul campaniilor, spre deosebire de dactil, de exemplu, a cărui potențial de producție scade după cinci ani.

Iar când temperatura crește, iarba mare răspunde la chemare: până la 35°C, furajul rămâne verde, fără senescență; în timp ce iarba engleză, de exemplu, încetează să crească odată ce termometrul depășește 25°C.

Selecția genetică îmbunătățește apetența și digestibilitatea

În ciuda acestor avantaje, iarba mare suferă de o imagine de furaj de calitate scăzută: rigid, puțin digestibil, neapetisant. Selecționând iarba mare din 1970, RAGT Semințe își aleg varietățile în funcție de flexibilitatea frunzelor. Rigiditatea frunzei de iarbă mare provine din conținutul său de siliciu; pentru a îmbunătăți palatabilitatea și digestibilitatea, selecția genetică vizează reducerea acestei concentrații. Cu o creștere de 2% a digestibilității, de exemplu, producția de lapte crește cu 1,6 kg de lapte pe zi!

La fiecare zece ani, selecția genetică RAGT câștigă un punct de flexibilitate, adică o creștere de 6% a digestibilității.

Obiectivul nostru este de a selecta specii de iarbă mare a căror calitate alimentară să se apropie cât mai mult de cea a ierbii engleze“, continuă Antoine Bedel.

Rezistența la boli ocupă, de asemenea, un ax de dezvoltare genetică, cu un lucru important asupra ruginii, de exemplu (vezi curba). Echipele de selecție lucrează, de asemenea, la caracterul târziu al speciei, cu scopul de a reduce precocitatea și de a câștiga 7-10 zile suplimentare de creștere verde utilizabile de vite.

Rustică și din ce în ce mai apetisantă, iarba mare are un loc bine meritat în adaptarea pajiștilor la verile mai secetoase.