Floarea-soarelui față de stresul hidric și termic
- Expertiză, Floarea-soarelui, Soluții
Stresurile hidrice și termice sunt în centrul cercetării semențare. Apa a fost mereu un bun prețios în agricultură și, cu schimbările climatice, adaptarea a devenit vitală pentru sustenabilitatea culturilor. Dacă stresul nu este anticipat, consecințele asupra randamentului pot deveni critice: creșterea temperaturii interne, închiderea stomatelor, oprirea schimburilor de gaze, oprirea fotosintezei și, prin urmare, blocarea totală a funcționării plantei. Semențarii își organizează activitatea pentru a răspunde rapid nevoilor terenului: varietăți mai robuste, capabile să evite sau să se adapteze mai bine perioadelor de stres pentru a le tolera mai bine.
Cunoașterea comportamentului varietăților în zonele aride
Studiul răspunsurilor diferitelor varietăți de floarea-soarelui la stresul hidric, apoi termic, frecvente în anumite zone de producție, determină RAGT să dedice o rețea de testare specifică acestei tematici. Este cazul rețelei de experimentare internaționale dedicate zonelor sud-europene, care permite studierea comportamentului varietăților expuse la un stres termic foarte ridicat, în special în momentul infloritului.
“Avem nevoie să cunoaștem comportamentul varietăților noastre în regiunile unde floarea-soarelui este o cultură majoră, cum ar fi Andaluzia, Turcia și alte zone din jurul Mării Negre. Acest lucru ne permite să selectăm profilele variabile cele mai bine adaptate acestor zone de producție extreme și să anticipăm efectele schimbărilor climatice”, explică Manon Libert, expert produs floarea-soarelui.
Rețeaua de dezvoltare tehnică: o rețea de teste pentru caracterizarea și selectarea varietăților pentru fiecare zonă de producție
Obiectivul este destul de simplu: a putea formula un sfat asupra comportamentului varietăților de floarea-soarelui și a potențialului lor agronomic, în funcție de zona geografică a agricultorului, de la cea mai restrictivă la cea mai intensivă.
“Floarea-soarelui este o cultură rezilientă, robustă și pasăre”, continuă Manon Libert. “Ea oferă numeroase perspective în contextul schimbărilor climatice. Este necesar, totuși, să poziționați înainte profilele variabile bune pentru o anumită zonă de producție, iar acest lucru se realizează printr-o caracterizare fină a fiecărei varietăți: profilul bolilor, potențialul de randament, precocitatea, rusticitatea… Rețeaua noastră de dezvoltare tehnică este primordială și trebuie să fie reprezentativă pentru întregul spectru de condiții în care este cultivată floarea-soarelui, fie că este vorba de zone aride sau de situații cele mai favorabile.”