Trifoiul violet, atuul furajer al pajiștilor tinere
- Furaje, Inovație
Producția de proteine devine din ce în ce mai centrală, atât pentru animalele, cât și pentru alimentația umană. La nivelul parcelei, o leguminoasă furajeră se remarcă prin beneficiile sale multiple: trifoiul violet. Între aportul de azot, creșterea randamentului și calitatea proteinelor, trifoiul violet se arată ca o producție robustă, adaptată în special pajiștilor tinere.
Un aport constant de azot pentru pajiștile tinere
Primul interes al trifoiului violet constă în contribuția sa la autonomia azotată a pajiștii.
“Când trifoiul violet reprezintă 30% din biomasa pajiștii, acesta aduce echivalentul a 100 de unități de azot pe hectar și pe an”, explică Antoine Bedel, expert furaje și plante de serviciu.
Interesant pentru pajiștile în instalare, leguminoasa furajeră asigură două treimi din nevoile de azot timp de trei ani.
+20% randament pentru 50% trifoi violet
Acțiunea trifoiului violet asupra randamentului este destul de clară. Testele arată că îmbunătățirea producției furajere este proporțională cu cantitatea semănată. Astfel, mărind partea de trifoi violet la 50% din biomasă, pajiștea câștigă 20 de puncte de randament suplimentar!
“Spres de lucernă și trifoi alb, care oferă o creștere periodică a randamentului, trifoiul violet aduce o îmbunătățire constantă a producției de furaje, atât primăvara, cât și vara”, precizează Antoine Bedel.
Calitatea proteinelor și digestibilitatea se îmbunătățesc
Cu trifoiul violet, producția de proteine se îmbunătățește atât cantitativ, cât și calitativ. Când acesta reprezintă 30% din biomasa pajiștii, conținutul de proteine crește cu 5-10%. Digestibilitatea fibrei se îmbunătățește, în special datorită efectului anti-stres asupra celorlalte componente ale pajiștii, cum ar fi gramineele care beneficiază de efectul îngrășător al trifoiului. În cazul unui sistem de pășunat, potențialul meteorizant al trifoiului violet trebuie totuși luat în considerare.
Selector de trifoi violet din 1967, RAGT Semințe îmbunătățește productivitatea acestei leguminoase furajere cu 7% la fiecare două decenii (media varietăților franceze: 4,5%). O adevărată plusvaloare genetică pentru îmbunătățirea randamentului pajiștilor tinere!