Fasolele de primăvară

Aproape de 17/11/2022
Interviu cu Dna. Tiphanie SOULARD (VALOREX)

Interviu cu Dna. Tiphanie SOULARD
Inginer dezvoltare Filiere Vegetale

De peste 30 de ani, Valorex susține că fasolele, lupinul, mazărea și soia metropolitane sunt alternativa la soia importată și că pot ajuta la reducerea dependenței franceze și europene de proteine vegetale. În 2015, a demarat relansarea acestor culturi de leguminoase cu semințe prin intermediul programului de cercetare național PROLEVAL. Fasolele cu un conținut redus de vicine-convicine, asociate cu procesele tehnologice ale Valorex, au astăzi un interes superior fasolelor „standard” pentru o alimentație animală mai performantă.

„Valorex, producător de alimente pentru animale, lucrează de mulți ani pentru a valorifica semințele oleaginoase și protéagineuse franceze printr-o stăpânire unică a metodelor lor de gătit.

Lider în dezvoltarea filierei de in oleaginoase, Valorex a consolidat de câțiva ani abordarea sa de aprovizionare cu fasole franceze trase, în sisteme convenționale și biologice prin intermediul mărcii noastre PRODIVAL. Aceasta răspunde cerințelor filierelor non-OGM, Bleu-Blanc-Cœur, fără soia de import, fără defrișare, de origine franceză și locală. Valorificăm între 15 și 20.000 de tone de fasole pe an și ambitionăm să atingem 40-50.000 de tone până în 2025, din care o bună parte în abordare de filieră, prin mobilizarea unei rețele de parteneri licențiați în regiuni, pentru a desfășura accesul la desfășurările vizate.

Interesele agronomice ale fasolei nu mai trebuie demonstrate (excelentă rotire, fără adaos de azot, structurare a solului, efect de câștig de randament asupra cerealei următoare, impact favorabil asupra ciclului bolilor și al dăunătorilor etc.). Cu noua PAC și creșterea costurilor îngrășământului și ale altor intranți în general, aceasta este o cultură care are un loc de cinste, iar valorificarea este gata pregătită!

Desfășurarea în alimentația animală permite mai multă flexibilitate decât destinația în alimentația umană: semințele sparte sau zdrobite nu sunt o problemă (până la 15%). Doar criteriile de umiditate (max 14%) și impurități (max 3%) sunt luate în considerare.

Noile varietăți propuse de cercetarea RAGT sunt adaptate pentru utilizările noastre în nutriția animală. Am brevetat efectul de sinergie între selectarea semințelor și metoda specifică de gătit, care permite obținerea până la +40% energie digestibilă și +30% proteine digestibile. RAGT a reușit să dezvolte o gamă de varietăți care prezintă conținuturi ridicate de proteine și factori anti-nutriționali reduși (vicine și convicine). Taninii (varietăți cu flori colorate) și alți factori anti-nutriționali (lectine, factori antitripsici…) nu sunt o problemă, deoarece procesele Valorex permit eliminarea lor. RGT TIFFANY și RGT VICTUS, varietăți de primăvară RAGT cu un conținut redus de vicine-convicine, sunt, de exemplu, varietăți referențiate în cahierul nostru de desfășurare a filierei de fasole trase. Mâine, varietatea RGT ALLISON va fi, de asemenea, referențiată.

Stabilim contracte de achiziție înainte de semănături cu organisme colectoare și stocatoare locale (cooperative sau private) pe întreaga Franță, apoi aceste structuri fac legătura cu agricultorii lor. Le solicităm utilizarea de semințe certificate pentru a ne garanta originea varietală și caracteristicile asociate și pentru a permite progresului genetic să se exprime.